8th Grade Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 8th Grade volume & capacity worksheet.
8th Grade Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 2 — Answers
Show your work. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A rectangular prism is 6 cm long, 9 cm wide and 2 cm high. Find its volume.
Answer: 108 cm3
- V = length × width × height = 6 × 9 × 2
- = 108 cm3
2.A rectangular prism is 3 cm long, 11 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 198 cm3
- V = length × width × height = 3 × 11 × 6
- = 198 cm3
3.A cube has edges of 2 cm. Find its volume.
Answer: 8 cm3
- V = side × side × side = 2 × 2 × 2
- = 8 cm3
4.A cube has edges of 8 cm. Find its volume.
Answer: 512 cm3
- V = side × side × side = 8 × 8 × 8
- = 512 cm3
5.A rectangular prism is 11 cm long, 9 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 594 cm3
- V = length × width × height = 11 × 9 × 6
- = 594 cm3
6.A cube has edges of 9 cm. Find its volume.
Answer: 729 cm3
- V = side × side × side = 9 × 9 × 9
- = 729 cm3
7.A rectangular prism is 15 cm long, 7 cm wide and 10 cm high. Find its volume.
Answer: 1,050 cm3
- V = length × width × height = 15 × 7 × 10
- = 1,050 cm3
8.A rectangular prism is 12 cm long, 6 cm wide and 5 cm high. Find its volume.
Answer: 360 cm3
- V = length × width × height = 12 × 6 × 5
- = 360 cm3
9.A cube has edges of 12 cm. Find its volume.
Answer: 1,728 cm3
- V = side × side × side = 12 × 12 × 12
- = 1,728 cm3
10.A rectangular prism is 3 cm long, 9 cm wide and 8 cm high. Find its volume.
Answer: 216 cm3
- V = length × width × height = 3 × 9 × 8
- = 216 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.