8th Grade Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 8th Grade volume & capacity worksheet.
8th Grade Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 4 — Answers
Show your work. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A cube has edges of 4 cm. Find its volume.
Answer: 64 cm3
- V = side × side × side = 4 × 4 × 4
- = 64 cm3
2.A cube has edges of 11 cm. Find its volume.
Answer: 1,331 cm3
- V = side × side × side = 11 × 11 × 11
- = 1,331 cm3
3.A cube has edges of 12 cm. Find its volume.
Answer: 1,728 cm3
- V = side × side × side = 12 × 12 × 12
- = 1,728 cm3
4.A rectangular prism is 6 cm long, 4 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 72 cm3
- V = length × width × height = 6 × 4 × 3
- = 72 cm3
5.A rectangular prism is 15 cm long, 11 cm wide and 9 cm high. Find its volume.
Answer: 1,485 cm3
- V = length × width × height = 15 × 11 × 9
- = 1,485 cm3
6.A rectangular prism is 10 cm long, 4 cm wide and 4 cm high. Find its volume.
Answer: 160 cm3
- V = length × width × height = 10 × 4 × 4
- = 160 cm3
7.A cube has edges of 10 cm. Find its volume.
Answer: 1,000 cm3
- V = side × side × side = 10 × 10 × 10
- = 1,000 cm3
8.A rectangular prism is 2 cm long, 2 cm wide and 5 cm high. Find its volume.
Answer: 20 cm3
- V = length × width × height = 2 × 2 × 5
- = 20 cm3
9.A rectangular prism is 4 cm long, 7 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 84 cm3
- V = length × width × height = 4 × 7 × 3
- = 84 cm3
10.A rectangular prism is 13 cm long, 7 cm wide and 4 cm high. Find its volume.
Answer: 364 cm3
- V = length × width × height = 13 × 7 × 4
- = 364 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.