9th Grade Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 9th Grade mean, median, mode & range worksheet.
9th Grade Mean, Median, Mode and Range Worksheet — Level 3 — Practice Set 3 — Answers
Order the data first. Show your work for each measure.
1.Data: 41, 46, 10, 47, 46, 34, 37, 36. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 37.13; median 39; mode 46; range 37
- Mean: 297 ÷ 8 = 37.13
- Ordered: 10, 34, 36, 37, 41, 46, 46, 47 → median 39
- Mode: 46
- Range: 47 − 10 = 37
2.Data: 49, 12, 20, 9, 42, 36. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 28; median 28; mode no mode; range 40
- Mean: 168 ÷ 6 = 28
- Ordered: 9, 12, 20, 36, 42, 49 → median 28
- Mode: no mode
- Range: 49 − 9 = 40
3.Data: 25, 3, 25, 49, 3, 49, 9. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 23.29; median 25; mode 3 and 25 and 49; range 46
- Mean: 163 ÷ 7 = 23.29
- Ordered: 3, 3, 9, 25, 25, 49, 49 → median 25
- Mode: 3 and 25 and 49
- Range: 49 − 3 = 46
4.Data: 33, 36, 7, 1, 9, 37, 5, 36. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 20.5; median 21; mode 36; range 36
- Mean: 164 ÷ 8 = 20.5
- Ordered: 1, 5, 7, 9, 33, 36, 36, 37 → median 21
- Mode: 36
- Range: 37 − 1 = 36
5.Data: 18, 45, 44, 5, 26, 42. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 30; median 34; mode no mode; range 40
- Mean: 180 ÷ 6 = 30
- Ordered: 5, 18, 26, 42, 44, 45 → median 34
- Mode: no mode
- Range: 45 − 5 = 40
6.Data: 8, 30, 14, 23, 43, 31. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 24.83; median 26.5; mode no mode; range 35
- Mean: 149 ÷ 6 = 24.83
- Ordered: 8, 14, 23, 30, 31, 43 → median 26.5
- Mode: no mode
- Range: 43 − 8 = 35
7.Data: 38, 5, 11, 27, 32, 18, 49. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 25.71; median 27; mode no mode; range 44
- Mean: 180 ÷ 7 = 25.71
- Ordered: 5, 11, 18, 27, 32, 38, 49 → median 27
- Mode: no mode
- Range: 49 − 5 = 44
8.Data: 47, 35, 49, 33, 41, 46, 28. Find the (a) mean, (b) median, (c) mode and (d) range.
Answer: mean 39.86; median 41; mode no mode; range 21
- Mean: 279 ÷ 7 = 39.86
- Ordered: 28, 33, 35, 41, 46, 47, 49 → median 41
- Mode: no mode
- Range: 49 − 28 = 21
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next: