9th Grade Expanding Expressions (Distributive Property) Worksheet — Level 3 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 9th Grade algebraic expressions worksheet.
9th Grade Expanding Expressions (Distributive Property) Worksheet — Level 3 — Practice Set 3 — Answers
Multiply every term inside the parentheses. Then collect like terms.
1.Expand and simplify: (4x + 6)(2x − 4)
Answer: 8x2 − 4x − 24
- 4x × 2x = 8x2
- 4x × −4 + 6 × 2x = −16x + 12x = −4x
- 6 × −4 = −24
2.Expand and simplify: (2x + 6)(3x + 6)
Answer: 6x2 + 30x + 36
- 2x × 3x = 6x2
- 2x × 6 + 6 × 3x = 12x + 18x = 30x
- 6 × 6 = 36
3.Expand and simplify: (2x + 5)(x + 7)
Answer: 2x2 + 19x + 35
- 2x × x = 2x2
- 2x × 7 + 5 × x = 14x + 5x = 19x
- 5 × 7 = 35
4.Expand and simplify: (2x − 4)(3x − 1)
Answer: 6x2 − 14x + 4
- 2x × 3x = 6x2
- 2x × −1 + −4 × 3x = −2x + −12x = −14x
- −4 × −1 = 4
5.Expand and simplify: (4x + 7)(3x − 1)
Answer: 12x2 + 17x − 7
- 4x × 3x = 12x2
- 4x × −1 + 7 × 3x = −4x + 21x = 17x
- 7 × −1 = −7
6.Expand and simplify: (2x − 5)(2x − 2)
Answer: 4x2 − 14x + 10
- 2x × 2x = 4x2
- 2x × −2 + −5 × 2x = −4x + −10x = −14x
- −5 × −2 = 10
7.Expand and simplify: (3x − 5)(2x − 7)
Answer: 6x2 − 31x + 35
- 3x × 2x = 6x2
- 3x × −7 + −5 × 2x = −21x + −10x = −31x
- −5 × −7 = 35
8.Expand and simplify: (3x − 3)(2x − 4)
Answer: 6x2 − 18x + 12
- 3x × 2x = 6x2
- 3x × −4 + −3 × 2x = −12x + −6x = −18x
- −3 × −4 = 12
9.Expand and simplify: (4x − 3)(3x + 4)
Answer: 12x2 + 7x − 12
- 4x × 3x = 12x2
- 4x × 4 + −3 × 3x = 16x + −9x = 7x
- −3 × 4 = −12
10.Expand and simplify: (4x + 7)(2x − 6)
Answer: 8x2 − 10x − 42
- 4x × 2x = 8x2
- 4x × −6 + 7 × 2x = −24x + 14x = −10x
- 7 × −6 = −42
11.Expand and simplify: (2x + 7)(x − 4)
Answer: 2x2 − x − 28
- 2x × x = 2x2
- 2x × −4 + 7 × x = −8x + 7x = −x
- 7 × −4 = −28
12.Expand and simplify: (3x + 7)(x − 3)
Answer: 3x2 − 2x − 21
- 3x × x = 3x2
- 3x × −3 + 7 × x = −9x + 7x = −2x
- 7 × −3 = −21
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.