9th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 9th Grade algebraic expressions worksheet.
9th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: −2x − 2y2 + 8x + 8y2
Answer: 6x + 6y2
- x terms: −2x + 8x = 6x
- y² terms: −2y2 + 8y2 = 6y2
2.Simplify: −x − 5y + 2x − 5y
Answer: x − 10y
- x terms: −x + 2x = x
- y terms: −5y − 5y = −10y
3.Simplify: 5x − 3y − 3x + 7y
Answer: 2x + 4y
- x terms: 5x − 3x = 2x
- y terms: −3y + 7y = 4y
4.Simplify: 9x + 6y + 9x − 5y
Answer: 18x + y
- x terms: 9x + 9x = 18x
- y terms: 6y − 5y = y
5.Simplify: 6x − 3y − 2x + 3y
Answer: 4x
- x terms: 6x − 2x = 4x
- y terms: −3y + 3y = 0
6.Simplify: 5x + 7y2 − 3x + 9y2
Answer: 2x + 16y2
- x terms: 5x − 3x = 2x
- y² terms: 7y2 + 9y2 = 16y2
7.Simplify: −3x − y − x + 9y
Answer: −4x + 8y
- x terms: −3x − x = −4x
- y terms: −y + 9y = 8y
8.Simplify: 3x − 3y2 − 6x + 4y2
Answer: −3x + y2
- x terms: 3x − 6x = −3x
- y² terms: −3y2 + 4y2 = y2
9.Simplify: 3x + 3y + 7x − 6y
Answer: 10x − 3y
- x terms: 3x + 7x = 10x
- y terms: 3y − 6y = −3y
10.Simplify: 8x + 7y2 + 9x − 5y2
Answer: 17x + 2y2
- x terms: 8x + 9x = 17x
- y² terms: 7y2 − 5y2 = 2y2
11.Simplify: 7x + 3y2 + 9x + 7y2
Answer: 16x + 10y2
- x terms: 7x + 9x = 16x
- y² terms: 3y2 + 7y2 = 10y2
12.Simplify: −3x + 3y + 7x + 4y
Answer: 4x + 7y
- x terms: −3x + 7x = 4x
- y terms: 3y + 4y = 7y
13.Simplify: −3x − 6y + x + 9y
Answer: −2x + 3y
- x terms: −3x + x = −2x
- y terms: −6y + 9y = 3y
14.Simplify: −6x + 7y2 + 4x + 4y2
Answer: −2x + 11y2
- x terms: −6x + 4x = −2x
- y² terms: 7y2 + 4y2 = 11y2
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.