9th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 9th Grade algebraic expressions worksheet.
9th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Practice Set 2 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: −3x − y2 − 6x − 2y2
Answer: −9x − 3y2
- x terms: −3x − 6x = −9x
- y² terms: −y2 − 2y2 = −3y2
2.Simplify: 2x + 2y2 + 4x − 3y2
Answer: 6x − y2
- x terms: 2x + 4x = 6x
- y² terms: 2y2 − 3y2 = −y2
3.Simplify: −3x − 2y2 − x + y2
Answer: −4x − y2
- x terms: −3x − x = −4x
- y² terms: −2y2 + y2 = −y2
4.Simplify: −6x + 4y2 + 9x − 5y2
Answer: 3x − y2
- x terms: −6x + 9x = 3x
- y² terms: 4y2 − 5y2 = −y2
5.Simplify: 2x + 5y2 + 3x + 9y2
Answer: 5x + 14y2
- x terms: 2x + 3x = 5x
- y² terms: 5y2 + 9y2 = 14y2
6.Simplify: 8x + y2 − x + 4y2
Answer: 7x + 5y2
- x terms: 8x − x = 7x
- y² terms: y2 + 4y2 = 5y2
7.Simplify: 9x − 6y + 8x − 6y
Answer: 17x − 12y
- x terms: 9x + 8x = 17x
- y terms: −6y − 6y = −12y
8.Simplify: −x − 5y + 4x + 7y
Answer: 3x + 2y
- x terms: −x + 4x = 3x
- y terms: −5y + 7y = 2y
9.Simplify: 3x + 4y2 + 2x + 6y2
Answer: 5x + 10y2
- x terms: 3x + 2x = 5x
- y² terms: 4y2 + 6y2 = 10y2
10.Simplify: 8x − 3y2 + 4x − 2y2
Answer: 12x − 5y2
- x terms: 8x + 4x = 12x
- y² terms: −3y2 − 2y2 = −5y2
11.Simplify: 2x − 4y − 2x − 6y
Answer: −10y
- x terms: 2x − 2x = 0
- y terms: −4y − 6y = −10y
12.Simplify: 7x + 9y2 + 9x + 6y2
Answer: 16x + 15y2
- x terms: 7x + 9x = 16x
- y² terms: 9y2 + 6y2 = 15y2
13.Simplify: 4x + 2y2 + 9x + 3y2
Answer: 13x + 5y2
- x terms: 4x + 9x = 13x
- y² terms: 2y2 + 3y2 = 5y2
14.Simplify: 8x + 5y − 2x + 7y
Answer: 6x + 12y
- x terms: 8x − 2x = 6x
- y terms: 5y + 7y = 12y
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.