9th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 9th Grade algebraic expressions worksheet.
9th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Practice Set 3 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: 4x + 7y − 6x + 3y
Answer: −2x + 10y
- x terms: 4x − 6x = −2x
- y terms: 7y + 3y = 10y
2.Simplify: −4x + 4y2 + 6x − 2y2
Answer: 2x + 2y2
- x terms: −4x + 6x = 2x
- y² terms: 4y2 − 2y2 = 2y2
3.Simplify: −6x − y2 − x + y2
Answer: −7x
- x terms: −6x − x = −7x
- y² terms: −y2 + y2 = 0
4.Simplify: 8x + 2y2 − x + 3y2
Answer: 7x + 5y2
- x terms: 8x − x = 7x
- y² terms: 2y2 + 3y2 = 5y2
5.Simplify: 4x − 3y − 3x − 6y
Answer: x − 9y
- x terms: 4x − 3x = x
- y terms: −3y − 6y = −9y
6.Simplify: 4x − 4y − 3x + 8y
Answer: x + 4y
- x terms: 4x − 3x = x
- y terms: −4y + 8y = 4y
7.Simplify: −3x + y2 − 3x + 9y2
Answer: −6x + 10y2
- x terms: −3x − 3x = −6x
- y² terms: y2 + 9y2 = 10y2
8.Simplify: −6x + 3y2 − x + 4y2
Answer: −7x + 7y2
- x terms: −6x − x = −7x
- y² terms: 3y2 + 4y2 = 7y2
9.Simplify: 2x + 8y2 − 4x − y2
Answer: −2x + 7y2
- x terms: 2x − 4x = −2x
- y² terms: 8y2 − y2 = 7y2
10.Simplify: −2x + 3y − x − 2y
Answer: −3x + y
- x terms: −2x − x = −3x
- y terms: 3y − 2y = y
11.Simplify: 3x − 4y − 3x − y
Answer: −5y
- x terms: 3x − 3x = 0
- y terms: −4y − y = −5y
12.Simplify: −5x + 3y2 + 8x − 4y2
Answer: 3x − y2
- x terms: −5x + 8x = 3x
- y² terms: 3y2 − 4y2 = −y2
13.Simplify: −5x − 3y + 8x + 8y
Answer: 3x + 5y
- x terms: −5x + 8x = 3x
- y terms: −3y + 8y = 5y
14.Simplify: −5x + 2y2 + 7x − 3y2
Answer: 2x − y2
- x terms: −5x + 7x = 2x
- y² terms: 2y2 − 3y2 = −y2
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.