9th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 9th Grade algebraic expressions worksheet.
9th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 3 — Practice Set 4 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: −3x + 6y − 2x + 6y
Answer: −5x + 12y
- x terms: −3x − 2x = −5x
- y terms: 6y + 6y = 12y
2.Simplify: −2x − 4y2 − 5x + 9y2
Answer: −7x + 5y2
- x terms: −2x − 5x = −7x
- y² terms: −4y2 + 9y2 = 5y2
3.Simplify: 2x + 9y − 6x − 5y
Answer: −4x + 4y
- x terms: 2x − 6x = −4x
- y terms: 9y − 5y = 4y
4.Simplify: 9x + 3y − 4x + y
Answer: 5x + 4y
- x terms: 9x − 4x = 5x
- y terms: 3y + y = 4y
5.Simplify: 7x − 5y + 2x − 2y
Answer: 9x − 7y
- x terms: 7x + 2x = 9x
- y terms: −5y − 2y = −7y
6.Simplify: −4x + 6y + 4x + 7y
Answer: 13y
- x terms: −4x + 4x = 0
- y terms: 6y + 7y = 13y
7.Simplify: −4x + 6y2 − 5x − 5y2
Answer: −9x + y2
- x terms: −4x − 5x = −9x
- y² terms: 6y2 − 5y2 = y2
8.Simplify: 3x − 6y + 6x + y
Answer: 9x − 5y
- x terms: 3x + 6x = 9x
- y terms: −6y + y = −5y
9.Simplify: 6x + 5y + 6x + 8y
Answer: 12x + 13y
- x terms: 6x + 6x = 12x
- y terms: 5y + 8y = 13y
10.Simplify: 7x + 4y2 + 8x + y2
Answer: 15x + 5y2
- x terms: 7x + 8x = 15x
- y² terms: 4y2 + y2 = 5y2
11.Simplify: −x + 9y2 − 2x + 6y2
Answer: −3x + 15y2
- x terms: −x − 2x = −3x
- y² terms: 9y2 + 6y2 = 15y2
12.Simplify: 3x + y + 8x + 4y
Answer: 11x + 5y
- x terms: 3x + 8x = 11x
- y terms: y + 4y = 5y
13.Simplify: −5x − y + 7x − 2y
Answer: 2x − 3y
- x terms: −5x + 7x = 2x
- y terms: −y − 2y = −3y
14.Simplify: 5x + 6y2 + 9x + 9y2
Answer: 14x + 15y2
- x terms: 5x + 9x = 14x
- y² terms: 6y2 + 9y2 = 15y2
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.