9th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 9th Grade algebraic expressions worksheet.
9th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: 4x + 3x − 2x + 9x
Answer: 2x + 12x
- x terms: 4x − 2x = 2x
- x terms: 3x + 9x = 12x
2.Simplify: 3x + 5x − 2x − x
Answer: x + 4x
- x terms: 3x − 2x = x
- x terms: 5x − x = 4x
3.Simplify: 4x + 9x − x + 5x
Answer: 3x + 14x
- x terms: 4x − x = 3x
- x terms: 9x + 5x = 14x
4.Simplify: −3x + x + 4x + 7x
Answer: x + 8x
- x terms: −3x + 4x = x
- x terms: x + 7x = 8x
5.Simplify: 5x − 4x + 4x + 4x
Answer: 9x
- x terms: 5x + 4x = 9x
- x terms: −4x + 4x = 0
6.Simplify: 8x + 8x − 4x − 3x
Answer: 4x + 5x
- x terms: 8x − 4x = 4x
- x terms: 8x − 3x = 5x
7.Simplify: −x − 6x − 2x − 3x
Answer: −3x − 9x
- x terms: −x − 2x = −3x
- x terms: −6x − 3x = −9x
8.Simplify: 2x + 9x − 3x + x
Answer: −x + 10x
- x terms: 2x − 3x = −x
- x terms: 9x + x = 10x
9.Simplify: x − 3x + 4x + 2x
Answer: 5x − x
- x terms: x + 4x = 5x
- x terms: −3x + 2x = −x
10.Simplify: −4x − 2x + 7x + 7x
Answer: 3x + 5x
- x terms: −4x + 7x = 3x
- x terms: −2x + 7x = 5x
11.Simplify: −6x − x + 6x − 6x
Answer: −7x
- x terms: −6x + 6x = 0
- x terms: −x − 6x = −7x
12.Simplify: 9x + 8x + x + x
Answer: 10x + 9x
- x terms: 9x + x = 10x
- x terms: 8x + x = 9x
13.Simplify: 5x − 6x + x − x
Answer: 6x − 7x
- x terms: 5x + x = 6x
- x terms: −6x − x = −7x
14.Simplify: 2x + 7x − 4x − 4x
Answer: −2x + 3x
- x terms: 2x − 4x = −2x
- x terms: 7x − 4x = 3x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.