9th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 9th Grade algebraic expressions worksheet.
9th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 2 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: 2x + 4x + 4x + x
Answer: 6x + 5x
- x terms: 2x + 4x = 6x
- x terms: 4x + x = 5x
2.Simplify: −5x + 8x + x + 6x
Answer: −4x + 14x
- x terms: −5x + x = −4x
- x terms: 8x + 6x = 14x
3.Simplify: −6x + 5x + 4x + 9x
Answer: −2x + 14x
- x terms: −6x + 4x = −2x
- x terms: 5x + 9x = 14x
4.Simplify: −2x + 4x − 6x − 3x
Answer: −8x + x
- x terms: −2x − 6x = −8x
- x terms: 4x − 3x = x
5.Simplify: −4x − 2x − 6x − 5x
Answer: −10x − 7x
- x terms: −4x − 6x = −10x
- x terms: −2x − 5x = −7x
6.Simplify: −3x − 5x − x + 7x
Answer: −4x + 2x
- x terms: −3x − x = −4x
- x terms: −5x + 7x = 2x
7.Simplify: −5x + 3x − 6x − 2x
Answer: −11x + x
- x terms: −5x − 6x = −11x
- x terms: 3x − 2x = x
8.Simplify: −3x − 4x − 5x − 6x
Answer: −8x − 10x
- x terms: −3x − 5x = −8x
- x terms: −4x − 6x = −10x
9.Simplify: 7x + 4x − 6x − x
Answer: x + 3x
- x terms: 7x − 6x = x
- x terms: 4x − x = 3x
10.Simplify: 6x + 7x + 8x − x
Answer: 14x + 6x
- x terms: 6x + 8x = 14x
- x terms: 7x − x = 6x
11.Simplify: 9x − 4x − x − 4x
Answer: 8x − 8x
- x terms: 9x − x = 8x
- x terms: −4x − 4x = −8x
12.Simplify: x − 4x + x − 5x
Answer: 2x − 9x
- x terms: x + x = 2x
- x terms: −4x − 5x = −9x
13.Simplify: 2x − 2x + 8x + 6x
Answer: 10x + 4x
- x terms: 2x + 8x = 10x
- x terms: −2x + 6x = 4x
14.Simplify: −3x − 3x + x + 4x
Answer: −2x + x
- x terms: −3x + x = −2x
- x terms: −3x + 4x = x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.