9th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 9th Grade algebraic expressions worksheet.
9th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 3 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: 3x − 4x + 9x + 8x
Answer: 12x + 4x
- x terms: 3x + 9x = 12x
- x terms: −4x + 8x = 4x
2.Simplify: −5x + x + x + 9x
Answer: −4x + 10x
- x terms: −5x + x = −4x
- x terms: x + 9x = 10x
3.Simplify: −2x − 6x + x − 6x
Answer: −x − 12x
- x terms: −2x + x = −x
- x terms: −6x − 6x = −12x
4.Simplify: −5x + 5x + 8x + x
Answer: 3x + 6x
- x terms: −5x + 8x = 3x
- x terms: 5x + x = 6x
5.Simplify: −x − 3x + 4x − x
Answer: 3x − 4x
- x terms: −x + 4x = 3x
- x terms: −3x − x = −4x
6.Simplify: −2x − 5x − 3x + x
Answer: −5x − 4x
- x terms: −2x − 3x = −5x
- x terms: −5x + x = −4x
7.Simplify: −x + 7x + 6x − 6x
Answer: 5x + x
- x terms: −x + 6x = 5x
- x terms: 7x − 6x = x
8.Simplify: 2x + 9x + 7x + 2x
Answer: 9x + 11x
- x terms: 2x + 7x = 9x
- x terms: 9x + 2x = 11x
9.Simplify: −6x + 5x − x − 3x
Answer: −7x + 2x
- x terms: −6x − x = −7x
- x terms: 5x − 3x = 2x
10.Simplify: −6x + x + 2x + 4x
Answer: −4x + 5x
- x terms: −6x + 2x = −4x
- x terms: x + 4x = 5x
11.Simplify: −x − 3x + 5x + 3x
Answer: 4x
- x terms: −x + 5x = 4x
- x terms: −3x + 3x = 0
12.Simplify: 7x + x + 8x − 6x
Answer: 15x − 5x
- x terms: 7x + 8x = 15x
- x terms: x − 6x = −5x
13.Simplify: −2x − 6x + 6x + 2x
Answer: 4x − 4x
- x terms: −2x + 6x = 4x
- x terms: −6x + 2x = −4x
14.Simplify: −6x − 2x + 7x − 5x
Answer: x − 7x
- x terms: −6x + 7x = x
- x terms: −2x − 5x = −7x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.