9th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 9th Grade algebraic expressions worksheet.
9th Grade Simplifying Expressions (Like Terms) Worksheet — Level 2 — Practice Set 4 — Answers
Collect the like terms. Only terms with exactly the same letter and power can be added.
1.Simplify: 2x + 2x + 7x − x
Answer: 9x + x
- x terms: 2x + 7x = 9x
- x terms: 2x − x = x
2.Simplify: 8x − 3x + 5x + 6x
Answer: 13x + 3x
- x terms: 8x + 5x = 13x
- x terms: −3x + 6x = 3x
3.Simplify: x − 4x + 2x − 2x
Answer: 3x − 6x
- x terms: x + 2x = 3x
- x terms: −4x − 2x = −6x
4.Simplify: x + x + 8x − 3x
Answer: 9x − 2x
- x terms: x + 8x = 9x
- x terms: x − 3x = −2x
5.Simplify: −4x + 6x + 3x + x
Answer: −x + 7x
- x terms: −4x + 3x = −x
- x terms: 6x + x = 7x
6.Simplify: 9x − 2x + 5x + x
Answer: 14x − x
- x terms: 9x + 5x = 14x
- x terms: −2x + x = −x
7.Simplify: −4x − 3x + 2x + 6x
Answer: −2x + 3x
- x terms: −4x + 2x = −2x
- x terms: −3x + 6x = 3x
8.Simplify: 9x + 6x − 6x − x
Answer: 3x + 5x
- x terms: 9x − 6x = 3x
- x terms: 6x − x = 5x
9.Simplify: −6x + 2x − 5x − 2x
Answer: −11x
- x terms: −6x − 5x = −11x
- x terms: 2x − 2x = 0
10.Simplify: 3x + 5x − 2x + 9x
Answer: x + 14x
- x terms: 3x − 2x = x
- x terms: 5x + 9x = 14x
11.Simplify: 4x − 6x − x + 7x
Answer: 3x + x
- x terms: 4x − x = 3x
- x terms: −6x + 7x = x
12.Simplify: 5x + x − 5x + 5x
Answer: 6x
- x terms: 5x − 5x = 0
- x terms: x + 5x = 6x
13.Simplify: 3x − 5x − x + 9x
Answer: 2x + 4x
- x terms: 3x − x = 2x
- x terms: −5x + 9x = 4x
14.Simplify: −4x + 3x + 7x + 5x
Answer: 3x + 8x
- x terms: −4x + 7x = 3x
- x terms: 3x + 5x = 8x
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.