9th Grade Substitution Worksheet — Level 1 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 9th Grade algebraic expressions worksheet.
9th Grade Substitution Worksheet — Level 1 — Answers
Replace the letter with the number, then calculate. Use parentheses for negative values.
1.Find the value of 5x + 4 when x = 3
Answer: 19
- 5 × 3 + 4
- = 15 + 4 = 19
2.Find the value of 8x + 8 when x = 2
Answer: 24
- 8 × 2 + 8
- = 16 + 8 = 24
3.Find the value of 5x + 4 when x = 8
Answer: 44
- 5 × 8 + 4
- = 40 + 4 = 44
4.Find the value of 9x + 2 when x = 4
Answer: 38
- 9 × 4 + 2
- = 36 + 2 = 38
5.Find the value of 4x + 1 when x = 3
Answer: 13
- 4 × 3 + 1
- = 12 + 1 = 13
6.Find the value of −5x − 8 when x = 7
Answer: −43
- −5 × 7 − 8
- = −35 − 8 = −43
7.Find the value of 6x − 5 when x = 5
Answer: 25
- 6 × 5 − 5
- = 30 − 5 = 25
8.Find the value of x − 4 when x = 7
Answer: 3
- 1 × 7 − 4
- = 7 − 4 = 3
9.Find the value of 5x − 4 when x = 7
Answer: 31
- 5 × 7 − 4
- = 35 − 4 = 31
10.Find the value of 2x − 4 when x = 6
Answer: 8
- 2 × 6 − 4
- = 12 − 4 = 8
11.Find the value of 4x − 4 when x = 1
Answer: 0
- 4 × 1 − 4
- = 4 − 4 = 0
12.Find the value of −x − 8 when x = 3
Answer: −11
- −1 × 3 − 8
- = −3 − 8 = −11
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.