9th Grade Substitution Worksheet — Level 1 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 9th Grade algebraic expressions worksheet.
9th Grade Substitution Worksheet — Level 1 — Practice Set 2 — Answers
Replace the letter with the number, then calculate. Use parentheses for negative values.
1.Find the value of 2x when x = 7
Answer: 14
- 2 × 7 + 0
- = 14 + 0 = 14
2.Find the value of 4x + 9 when x = 1
Answer: 13
- 4 × 1 + 9
- = 4 + 9 = 13
3.Find the value of 2x − 8 when x = 6
Answer: 4
- 2 × 6 − 8
- = 12 − 8 = 4
4.Find the value of 7x − 6 when x = 9
Answer: 57
- 7 × 9 − 6
- = 63 − 6 = 57
5.Find the value of 6x − 2 when x = 2
Answer: 10
- 6 × 2 − 2
- = 12 − 2 = 10
6.Find the value of 8x + 9 when x = 4
Answer: 41
- 8 × 4 + 9
- = 32 + 9 = 41
7.Find the value of −x + 6 when x = 7
Answer: −1
- −1 × 7 + 6
- = −7 + 6 = −1
8.Find the value of −3x + 7 when x = 7
Answer: −14
- −3 × 7 + 7
- = −21 + 7 = −14
9.Find the value of 6x − 3 when x = 9
Answer: 51
- 6 × 9 − 3
- = 54 − 3 = 51
10.Find the value of −3x − 6 when x = 2
Answer: −12
- −3 × 2 − 6
- = −6 − 6 = −12
11.Find the value of −x + 5 when x = 8
Answer: −3
- −1 × 8 + 5
- = −8 + 5 = −3
12.Find the value of 9x + 8 when x = 9
Answer: 89
- 9 × 9 + 8
- = 81 + 8 = 89
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.