9th Grade Substitution Worksheet — Level 1 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 9th Grade algebraic expressions worksheet.
9th Grade Substitution Worksheet — Level 1 — Practice Set 3 — Answers
Replace the letter with the number, then calculate. Use parentheses for negative values.
1.Find the value of 8x + 6 when x = 1
Answer: 14
- 8 × 1 + 6
- = 8 + 6 = 14
2.Find the value of −4x + 4 when x = 1
Answer: 0
- −4 × 1 + 4
- = −4 + 4 = 0
3.Find the value of −4x − 6 when x = 5
Answer: −26
- −4 × 5 − 6
- = −20 − 6 = −26
4.Find the value of 3x − 1 when x = 7
Answer: 20
- 3 × 7 − 1
- = 21 − 1 = 20
5.Find the value of 9x + 6 when x = 4
Answer: 42
- 9 × 4 + 6
- = 36 + 6 = 42
6.Find the value of 3x − 7 when x = 6
Answer: 11
- 3 × 6 − 7
- = 18 − 7 = 11
7.Find the value of 9x + 1 when x = 7
Answer: 64
- 9 × 7 + 1
- = 63 + 1 = 64
8.Find the value of −x + 1 when x = 3
Answer: −2
- −1 × 3 + 1
- = −3 + 1 = −2
9.Find the value of 8x + 4 when x = 2
Answer: 20
- 8 × 2 + 4
- = 16 + 4 = 20
10.Find the value of 6x + 7 when x = 1
Answer: 13
- 6 × 1 + 7
- = 6 + 7 = 13
11.Find the value of 6x − 6 when x = 1
Answer: 0
- 6 × 1 − 6
- = 6 − 6 = 0
12.Find the value of 6x when x = 7
Answer: 42
- 6 × 7 + 0
- = 42 + 0 = 42
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.