9th Grade Substitution Worksheet — Level 2 — Practice Set 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 9th Grade algebraic expressions worksheet.
9th Grade Substitution Worksheet — Level 2 — Practice Set 3 — Answers
Replace the letter with the number, then calculate. Use parentheses for negative values.
1.Find the value of 3x − 1 when x = 4
Answer: 11
- 3 × 4 − 1
- = 12 − 1 = 11
2.Find the value of −3x − 1 when x = −6
Answer: 17
- −3 × (−6) − 1
- = 18 − 1 = 17
3.Find the value of −2x − 6 when x = 9
Answer: −24
- −2 × 9 − 6
- = −18 − 6 = −24
4.Find the value of x − 4 when x = 7
Answer: 3
- 1 × 7 − 4
- = 7 − 4 = 3
5.Find the value of 8x + 5 when x = 2
Answer: 21
- 8 × 2 + 5
- = 16 + 5 = 21
6.Find the value of −3x + 9 when x = 4
Answer: −3
- −3 × 4 + 9
- = −12 + 9 = −3
7.Find the value of 2x − 4 when x = 3
Answer: 2
- 2 × 3 − 4
- = 6 − 4 = 2
8.Find the value of 7x + 7 when x = 6
Answer: 49
- 7 × 6 + 7
- = 42 + 7 = 49
9.Find the value of 8x − 1 when x = 3
Answer: 23
- 8 × 3 − 1
- = 24 − 1 = 23
10.Find the value of 9x + 9 when x = −1
Answer: 0
- 9 × (−1) + 9
- = −9 + 9 = 0
11.Find the value of 5x − 4 when x = −2
Answer: −14
- 5 × (−2) − 4
- = −10 − 4 = −14
12.Find the value of x when x = 9
Answer: 9
- 1 × 9 + 0
- = 9 + 0 = 9
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next: