9th Grade Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 9th Grade volume & capacity worksheet.
9th Grade Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Answers
Show your work. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A rectangular prism is 6 cm long, 12 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 432 cm3
- V = length × width × height = 6 × 12 × 6
- = 432 cm3
2.A cube has edges of 11 cm. Find its volume.
Answer: 1,331 cm3
- V = side × side × side = 11 × 11 × 11
- = 1,331 cm3
3.A cube has edges of 2 cm. Find its volume.
Answer: 8 cm3
- V = side × side × side = 2 × 2 × 2
- = 8 cm3
4.A rectangular prism is 3 cm long, 4 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 72 cm3
- V = length × width × height = 3 × 4 × 6
- = 72 cm3
5.A rectangular prism is 7 cm long, 7 cm wide and 9 cm high. Find its volume.
Answer: 441 cm3
- V = length × width × height = 7 × 7 × 9
- = 441 cm3
6.A cube has edges of 3 cm. Find its volume.
Answer: 27 cm3
- V = side × side × side = 3 × 3 × 3
- = 27 cm3
7.A rectangular prism is 14 cm long, 4 cm wide and 2 cm high. Find its volume.
Answer: 112 cm3
- V = length × width × height = 14 × 4 × 2
- = 112 cm3
8.A rectangular prism is 5 cm long, 11 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 330 cm3
- V = length × width × height = 5 × 11 × 6
- = 330 cm3
9.A cube has edges of 8 cm. Find its volume.
Answer: 512 cm3
- V = side × side × side = 8 × 8 × 8
- = 512 cm3
10.A rectangular prism is 6 cm long, 7 cm wide and 5 cm high. Find its volume.
Answer: 210 cm3
- V = length × width × height = 6 × 7 × 5
- = 210 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next: