9th Grade Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the 9th Grade volume & capacity worksheet.
9th Grade Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 2 — Answers
Show your work. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A rectangular prism is 9 cm long, 3 cm wide and 9 cm high. Find its volume.
Answer: 243 cm3
- V = length × width × height = 9 × 3 × 9
- = 243 cm3
2.A rectangular prism is 6 cm long, 2 cm wide and 4 cm high. Find its volume.
Answer: 48 cm3
- V = length × width × height = 6 × 2 × 4
- = 48 cm3
3.A cube has edges of 6 cm. Find its volume.
Answer: 216 cm3
- V = side × side × side = 6 × 6 × 6
- = 216 cm3
4.A rectangular prism is 9 cm long, 12 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 648 cm3
- V = length × width × height = 9 × 12 × 6
- = 648 cm3
5.A rectangular prism is 12 cm long, 8 cm wide and 9 cm high. Find its volume.
Answer: 864 cm3
- V = length × width × height = 12 × 8 × 9
- = 864 cm3
6.A cube has edges of 7 cm. Find its volume.
Answer: 343 cm3
- V = side × side × side = 7 × 7 × 7
- = 343 cm3
7.A rectangular prism is 9 cm long, 4 cm wide and 8 cm high. Find its volume.
Answer: 288 cm3
- V = length × width × height = 9 × 4 × 8
- = 288 cm3
8.A rectangular prism is 4 cm long, 4 cm wide and 9 cm high. Find its volume.
Answer: 144 cm3
- V = length × width × height = 4 × 4 × 9
- = 144 cm3
9.A rectangular prism is 11 cm long, 12 cm wide and 10 cm high. Find its volume.
Answer: 1,320 cm3
- V = length × width × height = 11 × 12 × 10
- = 1,320 cm3
10.A rectangular prism is 3 cm long, 2 cm wide and 10 cm high. Find its volume.
Answer: 60 cm3
- V = length × width × height = 3 × 2 × 10
- = 60 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next: