Year 11 Integration (Polynomials) Worksheet — Level 3 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 11 calculus worksheet.
Year 11 Integration (Polynomials) Worksheet — Level 3 — Answers
Use the rule ∫ xⁿ dx = xⁿ⁺¹ / (n+1) + C.
1.Find ∫ (−15x4 − 4x + 1) dx
Answer: −3x5 − 2x2 + x + C
- ∫ −15x4 dx = −3x5
- ∫ −4x dx = −2x2
- ∫ 1 dx = x
- Don't forget the constant of integration, C
2.Evaluate ∫ from 1 to 3 of (16x3 + 6x2 + 8x) dx
Answer: 404
- ∫ 16x3 dx = 4x4
- ∫ 6x2 dx = 2x3
- ∫ 8x dx = 4x2
- F(x) = 4x4 + 2x3 + 4x2
- F(3) − F(1) = 414 − (10) = 404
3.Find ∫ (−5x4 + 4x3 − 3x2) dx
Answer: −x5 + x4 − x3 + C
- ∫ −5x4 dx = −x5
- ∫ 4x3 dx = x4
- ∫ −3x2 dx = −x3
- Don't forget the constant of integration, C
4.Evaluate ∫ from 0 to 1 of (12x3 + 9x2 + 2) dx
Answer: 8
- ∫ 12x3 dx = 3x4
- ∫ 9x2 dx = 3x3
- ∫ 2 dx = 2x
- F(x) = 3x4 + 3x3 + 2x
- F(1) − F(0) = 8 − (0) = 8
5.Find ∫ (5x4 − 6x2 − 4x) dx
Answer: x5 − 2x3 − 2x2 + C
- ∫ 5x4 dx = x5
- ∫ −6x2 dx = −2x3
- ∫ −4x dx = −2x2
- Don't forget the constant of integration, C
6.Evaluate ∫ from 2 to 4 of (10x4 + 4x3 − 1) dx
Answer: 2222
- ∫ 10x4 dx = 2x5
- ∫ 4x3 dx = x4
- ∫ −1 dx = −x
- F(x) = 2x5 + x4 − x
- F(4) − F(2) = 2300 − (78) = 2222
7.Find ∫ (10x4 + 4x3 + 4x) dx
Answer: 2x5 + x4 + 2x2 + C
- ∫ 10x4 dx = 2x5
- ∫ 4x3 dx = x4
- ∫ 4x dx = 2x2
- Don't forget the constant of integration, C
8.Evaluate ∫ from 0 to 2 of (−5x4 + 2x − 2) dx
Answer: −32
- ∫ −5x4 dx = −x5
- ∫ 2x dx = x2
- ∫ −2 dx = −2x
- F(x) = −x5 + x2 − 2x
- F(2) − F(0) = −32 − (0) = −32
9.Find ∫ (9x2 − 6x − 3) dx
Answer: 3x3 − 3x2 − 3x + C
- ∫ 9x2 dx = 3x3
- ∫ −6x dx = −3x2
- ∫ −3 dx = −3x
- Don't forget the constant of integration, C
10.Find ∫ (−5x4 + 8x3 − 9x2) dx
Answer: −x5 + 2x4 − 3x3 + C
- ∫ −5x4 dx = −x5
- ∫ 8x3 dx = 2x4
- ∫ −9x2 dx = −3x3
- Don't forget the constant of integration, C
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.
Great work. Here's what to try next: