Year 11 Integration (Polynomials) Worksheet — Level 2 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 11 calculus worksheet.
Year 11 Integration (Polynomials) Worksheet — Level 2 — Practice Set 4 — Answers
Use the rule ∫ xⁿ dx = xⁿ⁺¹ / (n+1) + C.
1.Find ∫ (−15x4 + 12x2 + 2x) dx
Answer: −3x5 + 4x3 + x2 + C
- ∫ −15x4 dx = −3x5
- ∫ 12x2 dx = 4x3
- ∫ 2x dx = x2
- Don't forget the constant of integration, C
2.Find ∫ (5x4 + 12x2 − 4x) dx
Answer: x5 + 4x3 − 2x2 + C
- ∫ 5x4 dx = x5
- ∫ 12x2 dx = 4x3
- ∫ −4x dx = −2x2
- Don't forget the constant of integration, C
3.Find ∫ (−10x4 + 8x3 + 12x2) dx
Answer: −2x5 + 2x4 + 4x3 + C
- ∫ −10x4 dx = −2x5
- ∫ 8x3 dx = 2x4
- ∫ 12x2 dx = 4x3
- Don't forget the constant of integration, C
4.Find ∫ (−5x4 + 12x3 − 3x2) dx
Answer: −x5 + 3x4 − x3 + C
- ∫ −5x4 dx = −x5
- ∫ 12x3 dx = 3x4
- ∫ −3x2 dx = −x3
- Don't forget the constant of integration, C
5.Find ∫ (8x3 − 3x2 + 1) dx
Answer: 2x4 − x3 + x + C
- ∫ 8x3 dx = 2x4
- ∫ −3x2 dx = −x3
- ∫ 1 dx = x
- Don't forget the constant of integration, C
6.Find ∫ (15x4 + 8x3 − 3x2) dx
Answer: 3x5 + 2x4 − x3 + C
- ∫ 15x4 dx = 3x5
- ∫ 8x3 dx = 2x4
- ∫ −3x2 dx = −x3
- Don't forget the constant of integration, C
7.Find ∫ (−10x4 − 4x + 3) dx
Answer: −2x5 − 2x2 + 3x + C
- ∫ −10x4 dx = −2x5
- ∫ −4x dx = −2x2
- ∫ 3 dx = 3x
- Don't forget the constant of integration, C
8.Find ∫ (3x2 + 2x − 1) dx
Answer: x3 + x2 − x + C
- ∫ 3x2 dx = x3
- ∫ 2x dx = x2
- ∫ −1 dx = −x
- Don't forget the constant of integration, C
9.Find ∫ (−10x4 + 9x2 − 4x) dx
Answer: −2x5 + 3x3 − 2x2 + C
- ∫ −10x4 dx = −2x5
- ∫ 9x2 dx = 3x3
- ∫ −4x dx = −2x2
- Don't forget the constant of integration, C
10.Find ∫ (10x4 + 8x3 − 4x) dx
Answer: 2x5 + 2x4 − 2x2 + C
- ∫ 10x4 dx = 2x5
- ∫ 8x3 dx = 2x4
- ∫ −4x dx = −2x2
- Don't forget the constant of integration, C
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.