Year 6 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 6 volume & capacity worksheet.
Year 6 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Answers
Show your working. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A rectangular prism is 8 cm long, 5 cm wide and 6 cm high. Find its volume.
Answer: 240 cm3
- V = length × width × height = 8 × 5 × 6
- = 240 cm3
2.A cube has edges of 7 cm. Find its volume.
Answer: 343 cm3
- V = side × side × side = 7 × 7 × 7
- = 343 cm3
3.A cube has edges of 8 cm. Find its volume.
Answer: 512 cm3
- V = side × side × side = 8 × 8 × 8
- = 512 cm3
4.A cube has edges of 6 cm. Find its volume.
Answer: 216 cm3
- V = side × side × side = 6 × 6 × 6
- = 216 cm3
5.A rectangular prism is 4 cm long, 3 cm wide and 7 cm high. Find its volume.
Answer: 84 cm3
- V = length × width × height = 4 × 3 × 7
- = 84 cm3
6.A rectangular prism is 6 cm long, 11 cm wide and 4 cm high. Find its volume.
Answer: 264 cm3
- V = length × width × height = 6 × 11 × 4
- = 264 cm3
7.A rectangular prism is 6 cm long, 9 cm wide and 7 cm high. Find its volume.
Answer: 378 cm3
- V = length × width × height = 6 × 9 × 7
- = 378 cm3
8.A rectangular prism is 3 cm long, 11 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 99 cm3
- V = length × width × height = 3 × 11 × 3
- = 99 cm3
9.A cube has edges of 4 cm. Find its volume.
Answer: 64 cm3
- V = side × side × side = 4 × 4 × 4
- = 64 cm3
10.A rectangular prism is 6 cm long, 8 cm wide and 5 cm high. Find its volume.
Answer: 240 cm3
- V = length × width × height = 6 × 8 × 5
- = 240 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.