Year 6 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 2 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 6 volume & capacity worksheet.
Year 6 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 2 — Answers
Show your working. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A rectangular prism is 14 cm long, 11 cm wide and 4 cm high. Find its volume.
Answer: 616 cm3
- V = length × width × height = 14 × 11 × 4
- = 616 cm3
2.A cube has edges of 3 cm. Find its volume.
Answer: 27 cm3
- V = side × side × side = 3 × 3 × 3
- = 27 cm3
3.A cube has edges of 5 cm. Find its volume.
Answer: 125 cm3
- V = side × side × side = 5 × 5 × 5
- = 125 cm3
4.A rectangular prism is 6 cm long, 7 cm wide and 9 cm high. Find its volume.
Answer: 378 cm3
- V = length × width × height = 6 × 7 × 9
- = 378 cm3
5.A cube has edges of 12 cm. Find its volume.
Answer: 1,728 cm3
- V = side × side × side = 12 × 12 × 12
- = 1,728 cm3
6.A rectangular prism is 5 cm long, 3 cm wide and 8 cm high. Find its volume.
Answer: 120 cm3
- V = length × width × height = 5 × 3 × 8
- = 120 cm3
7.A rectangular prism is 14 cm long, 10 cm wide and 2 cm high. Find its volume.
Answer: 280 cm3
- V = length × width × height = 14 × 10 × 2
- = 280 cm3
8.A rectangular prism is 3 cm long, 11 cm wide and 2 cm high. Find its volume.
Answer: 66 cm3
- V = length × width × height = 3 × 11 × 2
- = 66 cm3
9.A cube has edges of 2 cm. Find its volume.
Answer: 8 cm3
- V = side × side × side = 2 × 2 × 2
- = 8 cm3
10.A rectangular prism is 13 cm long, 9 cm wide and 7 cm high. Find its volume.
Answer: 819 cm3
- V = length × width × height = 13 × 9 × 7
- = 819 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.