Year 6 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 6 volume & capacity worksheet.
Year 6 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 1 — Practice Set 4 — Answers
Show your working. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A rectangular prism is 7 cm long, 11 cm wide and 4 cm high. Find its volume.
Answer: 308 cm3
- V = length × width × height = 7 × 11 × 4
- = 308 cm3
2.A cube has edges of 11 cm. Find its volume.
Answer: 1,331 cm3
- V = side × side × side = 11 × 11 × 11
- = 1,331 cm3
3.A cube has edges of 2 cm. Find its volume.
Answer: 8 cm3
- V = side × side × side = 2 × 2 × 2
- = 8 cm3
4.A cube has edges of 9 cm. Find its volume.
Answer: 729 cm3
- V = side × side × side = 9 × 9 × 9
- = 729 cm3
5.A rectangular prism is 3 cm long, 12 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 108 cm3
- V = length × width × height = 3 × 12 × 3
- = 108 cm3
6.A rectangular prism is 6 cm long, 12 cm wide and 5 cm high. Find its volume.
Answer: 360 cm3
- V = length × width × height = 6 × 12 × 5
- = 360 cm3
7.A rectangular prism is 7 cm long, 5 cm wide and 7 cm high. Find its volume.
Answer: 245 cm3
- V = length × width × height = 7 × 5 × 7
- = 245 cm3
8.A rectangular prism is 3 cm long, 10 cm wide and 2 cm high. Find its volume.
Answer: 60 cm3
- V = length × width × height = 3 × 10 × 2
- = 60 cm3
9.A rectangular prism is 7 cm long, 9 cm wide and 10 cm high. Find its volume.
Answer: 630 cm3
- V = length × width × height = 7 × 9 × 10
- = 630 cm3
10.A cube has edges of 7 cm. Find its volume.
Answer: 343 cm3
- V = side × side × side = 7 × 7 × 7
- = 343 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.