Year 6 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 2 — Practice Set 4 — Answers
Answer sheet with worked solutions for the Year 6 volume & capacity worksheet.
Year 6 Volume of Prisms and Cylinders Worksheet — Level 2 — Practice Set 4 — Answers
Show your working. Volume is measured in cubic units (cm³).
1.A rectangular prism has a volume of 280 cm3. Its base is 7 cm by 8 cm. Find its height.
Answer: 5 cm
- Base area = 7 × 8 = 56 cm2
- Height = 280 ÷ 56 = 5 cm
2.A rectangular prism is 11 cm long, 9 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 297 cm3
- V = length × width × height = 11 × 9 × 3
- = 297 cm3
3.A rectangular prism has a volume of 180 cm3. Its base is 12 cm by 5 cm. Find its height.
Answer: 3 cm
- Base area = 12 × 5 = 60 cm2
- Height = 180 ÷ 60 = 3 cm
4.A rectangular prism is 15 cm long, 5 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 225 cm3
- V = length × width × height = 15 × 5 × 3
- = 225 cm3
5.A rectangular prism is 15 cm long, 7 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 315 cm3
- V = length × width × height = 15 × 7 × 3
- = 315 cm3
6.A rectangular prism is 6 cm long, 4 cm wide and 3 cm high. Find its volume.
Answer: 72 cm3
- V = length × width × height = 6 × 4 × 3
- = 72 cm3
7.A rectangular prism is 14 cm long, 2 cm wide and 7 cm high. Find its volume.
Answer: 196 cm3
- V = length × width × height = 14 × 2 × 7
- = 196 cm3
8.A triangular prism has a triangular end with base 4 cm and height 8 cm. The prism is 10 cm long. Find its volume.
Answer: 160 cm3
- Area of the triangle = ½ × 4 × 8 = 16 cm2
- V = area of end × length = 16 × 10
- = 160 cm3
9.A triangular prism has a triangular end with base 8 cm and height 4 cm. The prism is 7 cm long. Find its volume.
Answer: 112 cm3
- Area of the triangle = ½ × 8 × 4 = 16 cm2
- V = area of end × length = 16 × 7
- = 112 cm3
10.A rectangular prism is 11 cm long, 4 cm wide and 7 cm high. Find its volume.
Answer: 308 cm3
- V = length × width × height = 11 × 4 × 7
- = 308 cm3
Marking tips
- Give credit for correct method even when the final answer slips — the working shows where the thinking went right.
- For open-ended tasks, use the success criteria as a checklist rather than looking for one "right" answer.
- Celebrate what went well first, then pick one thing to work on next.